Numizmatikai kérdések és válaszok!
Érme Fórum - Numizmatikai kérdések és válaszok!
Mennyit ér egy régi pénz?
A vatera.hu által eladott darabok listáját mutatja meg, így lehet a legjobban következtetni egy darab valós értékére!

FRISS FACEBOOK BEJEGYZÉS

Valakinek jött már szembe forgalomban?? ??

Közzétette: Forint Portál Numizmatika – 2023. április 13., csütörtök

TARTÁSFOK - SEGÍTSÉG AZ ÉRMÉK MINŐSÍTÉSÉHEZ

Figyelem! A különböző korszakok pénzrendszerének AU-UNC (aUNC) és UNC tartásfoka között lehetnek különbségek! Ez azt jelenti, hogy pl., a forint (VF-UNC), pengő, korona és krajcár/forint rendszer UNC tartásfoka tartalmazhat a pénz verési technológiájából adódó, egymásra potyogás által keletkezett apró ütődéseket, mikrokarcokat!

Fontos megjegyezni, hogy a Magyar Pénzverő Zrt, a forgalmi forint érmékből gyárt úgynevezett EXTRA VERDEFÉNYES kivitelt, mely érmék verőtöveit felcsiszolják (felkefélik), fényesítik mind az alapsík és mind a reliefet egyaránt. A érmekép teljes felülete fényesen csillogóvá válik, tökéletes karcmentes változatot hozva létre. Az érméket ebben az esetben akár 2-3 alkalommal is megüti a pénzverő gépe, egyesével készítik nem sorozatgyártásban és elkészülte után gondosan kezelik. Ezek az érmék a numizmatikában használt BU (Brilliant Uncirculated) kivitellel egyezik meg, így tulajdonképpen a kettő egy és ugyan az.


A BU meghatározást kivitelre és tartásfok minősítésre is szokták használni utóbbi esetben az UNC tartáfok fölött helyezkedik el, ezt külön viszont nem jelezzük a listában!


UNC (Uncirculated - Stempelfrisch v. Stempelglanz - Gyönyörű érintetlen)
Tökéletes állapotban megőrzött érme, sosem volt gondatlan kezelésnek kitéve a kibocsátó, a bankpénztáros, a hétköznapi felhasználó vagy gyűjtő által. Az érme felülete tiszta és karcolásmentes, elszíneződések, kopás nélküli. A perem ütődésektől mentes és éles, vagy sorjás - tehát nincs lecsiszolva az éle. Egy forgalomban nem volt érme rendelkezik az eredeti, természetes fényével.


 

AU-UNC (aUNC) (About Uncirculated - Közel gyönyörű érintetlen)
Egy jóformán tökéletes érme, kisebb elszíneződéssel, patinával. Előfordulhat enyhe, szabad szemmel nem látható karcolás az érmén. Egy AU érme nem lehet szabad szemmel láthatóan karcos. A perem ütődésektől, kopástól mentes. Az érme felülete, természetes fényességgel rendelkezik.


 

EF v. XF (Extremely Fine - Vorzüglich - Rendkívül szép)
Enyhe, szabad szemmel látható karcolásokkal, a legkiemelkedőbb felületek kopásával. A felülete tiszta, csillogó és természetes fényességgel rendelkezik. Az érme pereme ütődésektől mentes.


 

VF (Very Fine - Sehr Schön - Nagyon szép)
A használat több jelével, szabad szemmel látható karcolásokkal, nagyobb kopott felületekkel. Az érme minimális koszt viselhet magán, pereme minimális ütődés jeleit viselhetik magukon.


 

F (Fine - Schön - Szép)
Az érme komoly mértékű használatot mutat, sok szabad szemmel látható karcolással, egybefüggő kopással rendelkezhet és nagymértékű koszt viselhet magán. Pereme ütődés jeleit viselhetik magukon. Általános megjelenése alapján még elfogadható.


 

VG (Very Good - Sehr Gut - Nagyon Jó)
Igencsak használt érme, amely a sok használat jeleit mutatja, nagyon sok szabad szemmel is jól látható karcolássokkal rendelkezhet és nagymértékű koszt viselhet magán. Pereme ütődések jeleit viselhetik magukon. Egy ilyen tartású érme összességében még nem visszataszító megjelenésű.


 

G (Good - Gut - Jó)
A kopás komoly mértékű, de még a részletek könnyen felismerhetőek az érmén. Nagymértékű koszt viselhet magán és a pereme ütődések jeleit viselhetik magukon.


 

FR (Fair - Elfogadható)
A kopás komoly mértékű, de a részletek már csak nehezen ismerhetőek fel az érmén. Nagyon nagymértékű koszt viselhet magán és a pereme ütődések jeleit viselhetik magukon.


 

PR (Poor - Gyenge)
A kopás annyira komoly mértékű, hogy csak az érme tipusa és évszáma ismerhető fel.